Helikopterrel a csúcsra


A félelmetes Alaszka


Snowboard -al


Sí -vel


Mélyhó bűvölet

Leérkezés


Mindenki saját nyomot fektet Freeride


   A freeride a síelés és a boardozás legfenségesebb változata

A csend végtelen. A délelőtti nap laposan érkező sugarai szikrákat szórnak a havon. A fejedből törlődnek a gondolatok. Híre-nyoma sincs a pályák zajos nyüzsgésének és a délutáni buliknak. Csak te és a hegy. Szabadság. Korlátok nélkül, kedved szerint variálhatod az íveket. Nincsenek kötelezettségek, nincsenek bámészkodó tekintetek. Te magad döntesz mindenben.

Szép lassan kiaraszolsz a lejtő szélére. Egy pillantás a mélybe. A lélegzeted elakad. A lábaidból kiinduló, jóleső remegés egész testedet megborzongatja. A pulzusod egyre
szaporább. Már érzed az adrenalint. Villámgyors, éles gondolatok cikáznak az agyadban. Csak a lefelé útra koncentrálsz. Merre legyen az arra, milyen a hó. Mindenesetre az útnak egyelőre csak egy darabkája látszik, aztán jön a nagy ismeretlen. Hol lehetnek a tájékozódási pontok? Hogy induljak neki? A döntések a pillanat törtrésze alatt születnek. Te vagy az első a terepen a legutóbbi hóesés óta. Tisztában vagy a veszélyekkel. Akarod és elfogadod őket. Kontroll alá akarsz vonni mindent, de a kockázatokkal számolnod kell. Elég lesz ide a tudásod és a tapasztalatod? Veszel egy nyugtató, mély lélegzetet. A leheleted végtelenné fagy a jeges hidegben. Még egy rövidke, gyors kötésellenőrzés. Megigazítod a szemüveged. Végigtapogatod a ruhád zsebeit, meggyőződsz róla, valóban mindegyik zárva van. A rutinszerű mozdulatok megnyugtatnak, megerősítik önbizalmadat és döntéseidet. Hajrá. Az első lépés. Csípőig süllyedsz a hóba. Az első hószökökút az arcodba spriccel. Levegő után kapkodsz. Következő kanyar. Csak te és a hegy, a természet, és a kaland. Nincs idő gondolkodni. Újabb kanyar. Gyorsulás. A porhóban csaknam súlytalanná válsz. Melletted sziklák rohannak el. Az adrenalin immár boldogságmámorrá szelídült. Mámorító élmény. Meg tudod csinálni. Az út egyre meredekebb. A sebességed egyre nő. Léced hátsó kétharmada folyamatosan a hó alatt van. A hátad mögött felkavarodó hóförgeteget csak ösztönösen érzékeled. A nyomvonalként választott vízmosás irányt változtat. Te szédítő tempóval érkezel a nagy kanyarhoz és messzire kisodródsz. A levedlett bőrként elhagyott meder még utánad üvölt. Nem számít. Te biztosan állsz a lábadon. Lihegve veszed tudomásul, fogy a szufla. A combizmok bedurrantak. De tartod a sebességet. A hókristályok most már égetik a bőrödet. A gravitáció térdre kényszerít. Teljes gázzal előre a következő kiszögellés irányába. Maximáélis erőbedobás. A felvert hófelhők méteressé dagadnak. Újra vissza a keskeny sodrásba. Az utadat szegélyező fák, diadalod néma tanúi, mintha fejet hajtanának teljesítményed előtt. Aztán szűz terep következik. Fény-árnyék játékban pompázó, széles hegyoldal. Ritmikusan váltakozik a súlytalan repülés és a kemény nyomás a kanyarokban. Lefelé lebegsz. A feszültség csökken. Szabadnak érzed megad. Te vagy a legnagyobb. Már csak néhány forduló a világ. Nagyon laza vagy. És vége. Egy pillantás a legyőzött hegygerincre. Nem semmi! Karjaidat magasba lendíted, ordítani szeretnél, de kimerültséged néma párává tompítja a hangot. Csak a gőz tör elő belőled. Hanyatt dobod magad a hűs, puha hószőnyegbe. A leheleted sötétkéknek látszik. A szíved kalapál. Már megint nincs levegő. Egy aprócska diadalmas kiáltás. Így még nem sokszor érezted magad. Újra felnézel. A te lejtőd. Hódolat. Büszkeség. Boldogság.
És mi marad utána: az emlékezés. A szerencsés pillanatok, a veszély, a kockázatos helyek, a megoldások emléke. Érzéseidet és tapasztalataidat megosztod freeride partnereddel. Páratlan dolog lehet, ha valamit valakivel együtt élünk meg, közös kalandban van részünk.Ennél közelebb nem is lehet egymáshoz kerülni. Igazi kötődés, barátság. Együtt leigázni a hegyet és a veszélyt. Valahogy minden érzés intenzívebbnek tűnik. Még a sör íze is. Egészségünkre.


A cikket írta: Georg Schantl
A cikket fordította: Molnár Krisztina
A cikket Klaus Haselböck főszerkesztő engedélyével a Land der Berge/Télmény Magazin - ból vettük át.

vissza© Copyright, Kanyarsiklub, 2004