Helisí


A félelmetes Alaszka


Snowboar - al


Sível


Mélyhó bűvölet

Érkezés


Csoport mélyhó


Hónaljig hóban


Spriccel a hó
 Freeride                      


 A megfelelő felszerelés


   Sí /Snowboard

A terepen általánosan érvényes:minél szélesebb a felület, annál jobb. A nagyobb szélesség nagyobb felhajtó erőt eredményez. Ha a terep változatos, (kemény-puha váltakozva), akkor a legjobb választás a közepes szélesség (kb. 85 mm). Ugyanezt tanácsoljuk azoknak is, akik a terepek mellett időnként a kijelölt pályákra is kiruccannak. Minél hosszabb a síléc vagy a hódeszka, annál nagyobb felhajtó erő hat rá (mélyhóban) és annál stabilabban viselkedik. Ez egyben természetesen azt is lehetővé teszi, hogy nagy sebességnél jobban uralni tudjuk az eszközt.

   Cipő

Ha lehet, válasszunk puha, viszonylag rugalmas sícipőt. Itt aztán végképp csak az számít, ki milyet szeret, egyesek a keményre esküsznek. A terepre szánt snowboardcipők valamivel merevebbek (és magasabbak), mint a sima freestyle
bordozáshoz használt cipők, mert jobban kell tartaniuk a bokát és felfogniuk az esetleges ütéseket.

   Sisak és védőfelszerelés

A sisak és a védőfelszerelés (hát és fenékvédő) használata nem csak profi freeridereknek ajánlott és ésszerű. Bármikor bárkivel előfordulhat, hogy útjába akad egy előre nem nem látott kő, vagy mondjuk a keskeny erdei ösvényen túl közel kerül a fákhoz.

   Lavina felszerelés

A hegyekben nem lehet útnak indulni lavinaáldozatot kereső készülék és hólapát (valmint szonda) nélkül.
Ha ezek az alapvető eszközök nem állnak rendelkezésünkre, SOHA ne hagyjuk el a kijelölt pályát! A lapát azért fontos, hogy a hó alatt rekedt társainkat ne csak megtalálni tudjuk, hanem kiásni is. Ez lapát nélkül nem nagyon lehetséges, mert a lavina által lesodort hótömeg igen gyorsan megkeményedik. Az ABS-hátizsák és az Avalanche-labda használata nem kötelező, ki-ki döntse el maga, igényt tart-e rájuk. Csak ne feledjük el indulás előtt a biztonsági zárat kinyitni. Figyelem: sem az ABS hátizsák, sem az Avalanche labda nem helyettesítheti az előbb felsorolt lavina felszerelést! Ezek ugyanis csak abban tudnak segíteni hogy könnyebben magtalálják a használójukat.

   Mentőfelszerelés

Az alpesi mentőfelszerelés alapvető darabjai egy kisebb elsősegély-csomag mellett egy alufólia , vagy Biwak-zsák és a mobiltelefon. A telefonon akkor is viszonylag gyorsan segítséget tudunk kérni, ha a baleset helyszínén nincs térerő. A kisebb kiemelkedések és hegykúpok gyakran elegendőek ahhoz, hogy egy segélyhíváshoz szükséges minimális vételi lehetőség legyen. Rossz idő esetén vigyünk magunkkal pótszemüveget, pótkesztyűt- és sapkát is.

   Ruházat

A legmegfelelőbb a mozgásban nem akadályozó, jól szellőző, kimondottan erre tervezett , több rétegű (hagymahéj rendszerű) ruházat és kívülre egy vízálló felsőruha. Aki terepre indul és esetleg hosszabb utakra vállalkozik, vegye figyelembe, hogy a viszonylag hosszabb idő alatt az időjárás is megváltozhat. Ezenkívül arra is ügyelni kell, hogy a terepen az ember könnyebben megizzadhat, ilyenkor egy száraz ing rendkívül jó szolgálatot tehet, hiszen megóv a megfázástól.

   Evés - ivás

Ha az ember több mint két órán át mozog - ráadásul viszonylag megerőltető formában, akkor erről is gondoskodni kell. Attól függően, hogy milyen messzire távolodunk el a kijelölt sítereptől, vigyünk magunkkal elegendő innivalót (leginkább valami meleget) és ennivalót (müzlit vagy energiabombát).

   Hátizsák

Hogy a szükséges felszerelést (lavina - és mentőeszközöket, valamint a ruhadarabokat) kényelmesen tudjuk szállítani, egy kisebb hátizsákot válasszunk, amely egyben hátvédőként is funkcionál.

   Fontos

A felszerelés mindíg igazodjon a tervezett túrához, illetve terephez. Ha szükség lehet rá, vigyünk magunkkal kötelet (főleg gleccsernél), csákányt, mászóvasat, stb.A cikket írta: Georg Schantl
A cikket fordította: Molnár Krisztina
A cikket Klaus Haselböck főszerkesztő engedélyével a Land der Berge/Télmény Magazin - ból vettük át.

vissza© Copyright, Kanyarsiklub, 2004