............................................

Levegőben

MAGYAR
VONATKOZÁS

   ...........................................

Interjú

   ............................................

Barta István I. hely
  SÍKROSSZ

A sísport állandó megújulásának figyelemre méltó hajtása. A qualifikáció után a "gladiátorversenyzők" nem az idővel, hanem egymással küzdenek az ugratókkal, éles bobpálya szerű kanyarokkal, rázópadokkal (snake), vizesárokkal, kapukkal nehezített kijelölt pályában.

A verseny kieséses rendszerben folyik. Minden körben négy versenyző indul egyszerre, és egy vagy két első helyezett jut tovább, így áll össze a döntő futam mezőnye.

A futamok alatt nagy a tülekedés a versenyzők között, a szabály megengedi a test test elleni harcot, de tiltja a másik versenyző szándékos akadályoztatását. Gyorsaság, ügyesség, taktika, koncentrálóképesség a síkross versenyző erényei.

A futamok előtt, előre megadott időpontban az indulók lehetőséget kapnak a pálya melletti csúszással történő un. pályabejárásra. Edzőmenetek előre megadott időpontban, egyesével, vagy négyes csoportokban.

A verseny jellegéből adódóan az indulók számára védőfelszerelés kötelező: bukósisak, gerinc- és vállvédők stb..

Az első nemzetközi skicross versenyt 1998 - ban rendezték, azóta már Winter X-Games-re (Extrém Sportok Téli Olimpiája), VB-re és VK versenyekre is sor került. Shaun Palmer (USA) az egyik kiemelkedő egyénisége a síkrossz világának, aki a boardercross után megnyerte a Winter X-Games síkrossz számát is. A versenyág bemutatkozását követően a síkross iránt nagyon megnőtt az érdeklődés, s 2003 -ban a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) a síkrosszt regiszrálta, mint új szakágat.

  Magyar vonatkozás

2004 Novemberében a Magyar Síszövetség is lépett, így a 2004 December 12 - én Ausztria - Murauban - Kreischberg -en az ALPESI KLUB által rendezett síkrossz versenye az első hivatalos magyar síkrossz versenynek számít.


A cikket írta:

Barta István
A Kanyarsí Klub Magyarország síoktatója


Információ:

E -mail:
   info@kanyarsiklub.hu
Mobil:      (30) 907 1872
Sítanfolyamok oldal


vissza


© Copyright, Kanyarsiklub, 2004