Kanyarsí Magazin


Kreischberg embléma
jégből faragva


Szép síelés

TÉVHITEK A SÍZÉSBEN

Az alapok

Nem lehetséges néhány nap, vagy néhány hét alatt olyan szinten megtanulni síelni, ahogyan az ember azt szeretné. Sokkal könnyebb azonban megtanulni síelni, ha szakember mondja és mutatja, hogy mit kell tenni. Felnőtteknél különösen fontos, annak tudatosítása, hogy a mozgás térben és időben történik. Az oktató elmondja, hogy mit, mikor, hogyan és miért kell tenni, (vagy nem tenni).

Az alapokat muszály megtanulni, enélkül később nagyon sok gond lesz, ld. rossz tartásból eredő túlzott elfáradás, esések, stb.

Hol kezdődnek?

Az alapok a hóekénél kezdődnek és nem csak gyakorlati, hanem fontos elméleti kérdésekről is szó kell, hogy essék. Aki oktató nélkül kezd tanulni, az rosszul tanulja meg az un. durva koordinációt. Aki oktatóval kezd tanulni, majd nem oktatóval folytatja tovább, látszólag jól síelhet, de a szakember rögtön látja, ha az illető megrekedt a durva koordináció szintjén.

Félrevezető szlogenek

Sokan vannak úgy, hogy hallottak valamit oktatóktól, amit aztán szentírásnak véve próbálnak alkalmazni, holott az áthallott utasítás csak egy részlete volt egy magyarázatnak. Ezeket a részleteket nevezhetjük úgy: "félrevezető szlogenek a síelésben".

Példák:

- Ne dőlj hátra

Kemény pályán a hátradőlés valóban hiba. Viszont túrt hóban, friss mélyhóban hátrébb kell lenni, a dinamikus egyensúly megtartása érdekében.

- Vállak mindíg a völgy felé néznek:

Ez általában csak a rövid lendületeknél igaz. Hosszú lendületeknél ez erőszak a természetességen, és ront a mozgás szépségén.

- Ne forgasd a vállad és a csípőd:

A csípő és a vállforgatás befordulás előtt hasznos lehet, befordulás után viszont valóban hiba, mert akadályozza az élezést.

- A hajlítás minden áron való erőszakolása:

Kis sebességnél indokolt a hajlítás erőszakolása, nagy sebességnél inkább a "külső erőknek" engedünk.

Tanulság:

Általánosságban lehet mondani, hogy ami egy bizonyos helyzetben hiba, egy másik helyzetben hasznos, illetve szükséges lehet.


Sítanfolyamok
© Copyright, Kanyarsiklub, 2004