Szörényi Attila (Atyő)
magyar bajnok 2003.
Síoktató
Slide szakértő

Barta István (Pinyi)
Síoktató

  freeride specialista

  (Video, klikkelj a képre)


Molnár Balázs (Bazsi)
Snowboard oktató
freeride specialista

Repárszky László (Replaci)
** IVSI síoktató

  FREESTYLE (new school) SÍ

A freestyle sí egy új és nagyon látványos havas sport. Leginkább a freestyle snowboard-hoz hasonlítható. A mogul síből (buckás pálya 2 ugratóval) és a freestyle snowboard-ból ötvöződött. A különböző ugrások, trükkök, korláton  csúszások (slide) és a laza testtartás a snowboard-ból származik. A sílécek variálhatósága eredményeként a trükkök és ugrások továbbfejlődtek, mára a leglátványosabb téli sportok között tartják számon a freestyle sít. A sílécek annyiban különböznek egy hagyományos léctől, hogy a hátulsó vége is fel van hajtva (twin tip). Erre azért van szükség, hogy a menetiránynak háttal (switch) is lehessen használni; háttal elugrani (továbbiak: switch), leérkezni, csúszni, korlátokra fel és leszállni. A sícipő puhább mint az átlagos, és a jobb cipőkben rezgéscsillapító is van, ami azért lényeges hogy a sok nagy ugrástól ne fájduljon meg a láb. Olyan fejlődésen ment át a sport, hogy az ugrásoknak, trükköknek mára szinte nincsen határa, ami egy pár évvel ezelőtt lehetetlennek tűnt, most már könnyedén adják be a profik.

Az idei szezonban nagy nemzetközi versenyt minimum switch 720-al lehetett nyerni. A switch 1260-tól a rodeó 900-ig rengeteg féle trükk létezik és egyre hihetetlenebb új dolgokat találnak ki...

     Nemzetközi történet

1998 nyarán az USA Mogul válogatott (Johnny Moesley, Glenn Plake�) a téli Olimpia előtt edzőtáboron vettek részt egy kanadai gleccseren, ahol a helyi srácoktól (J.F. Cusson, J.P. Acculair, Vincent Dorion...) nagyon komoly, snowboard-os trükköket láttak sílécekkel végrehajtva. Annyira megtetszett nekik ez az új őrület, hogy Johnny Moesley az Olimpián a mogul versenyt már egy new school trükkel, 360 mute grab-el nyerte meg. Innen elindult világhódító útjára a freestyle sí.

     Salomon a gyártás úttörője

1999-ben a Salomon síléc gyártó cég megcsinálja az első twin tip-es freestyle sílécet, és profi csapatot állít össze. Megrendezik az első hivatalos versenyeket és bemutatókat Amerikában és Kanadában, amit óriási népszerűség kísér.

2000-ben felveszik az extrém sportok olimiájára, az X Games műsorába. A Snowboard mellett freestyle sí Big Air és félcső versenyt rendeznek. Ahol a sportág egyik legnagyobb alakja, (akkor még csak 16 éves) Tanner Hall nyert, (azóta is minden évben megvédi az előkelő címét ezen a versenyen slope style-ban).

     A többi gyár is  "veszi a lapot"

Az összes sílécgyártó cég elkezdi a twin tip-es freestyle sílécek gyártását, az óriási népszerűségre és érdeklődésre való tekintettel. Megalakulnak a gyárak profi csapatai, egyre több cég száll be a profik és a sport szponzorálásába, köztük is kiemelkedően az OAKLEY. A profi freestyle síelők 80%-a Oakley szemüvegben és, vagy ruházatban versenyzik és csúszik.

     Versenyek

2001-ben már annyira nagy érdeklődés mutatkozik a sport iránt, hogy a nyári X Games-en is megrendezik (óriási költségvetéssel) a Big Air versenyt síelőknek, snowboard-osoknak, igazi hóval borított, alulról hűtött rámpán a 35 fokos melegben....a freestyle sí népszerűsége azóta is egyre növekszik...

     Egy magyar történet

2000-ben egy Alsóörsön rendezett snowboard Air & Water (vízbeugró) versenyen láttam meg, estem ámulatba és kötöttem jó barátságot az Osztrák freestyle sí válogatottal. Következő héten már kint voltam náluk Bécsben a saját vízi ugratójukon, ahol elmagyarázták freestyle sí lényegét és megtanították az alapokat, majd egyre jobb trükköket tanultam tőlük. Amit viszonylag könnyen sajátítottam el, mert már előtte is ugrálgattam, ugyanis az öcsém a Magyar snowboard-os élmezőnyhöz tartozott. Én is kipróbáltam a snowboard-ot, de végül mégis maradtam a síléceknél és hasonlóan próbáltam ugrálni mint Ők, majd jöttek az Osztrákok...

2001-ben meglett a gyakorlás eredménye és felkarolt az első szponzorom az OAKLEY.

Első Magyar freestyle síelőként indultam el profi nemzetközi pénzdíjas versenyen (4-ik helyezést értem el) Romániában, ahol többek között felvételt készített a Eurosport Yoz Magazin műsora.

Ebben az évben volt az első freestyle sí bemutató Magyarországon, a Westend bevásárlóközpont tetején rendezett snowboard versenyen, nagy sikerrel.

2003-ban megrendezték az első Magyar (országos) Bajnokságot Murauban, 10 indulóval.

Végeredmény: 1. Szörényi Attila,
                      2. Sípos Andris,
                      3. Sípos Zalán.

2004-ben 4 szponzorált versenyző van már Magyarországon, akik nemzetközi versenyeken is szép eredményeket érnek el. Egyre több Magyar versenyt rendeznek, és az összes snowboard rendezvényen ott vannak már a freestyle síelők is és ez még csak a kezdet...


Szörényi Attila
2003 évi magyar bajnok
sítanfolyam oldal


A Kanyarsí Klub szervezett útjai: SÍUTAK
© Copyright, Kanyarsiklub, 2004