Kanyarsí Magazin


Kreischberg embléma
jégből faragva

Szép síelés


IRODÁBÓL A SÍPÁLYÁRA

Felkészülés

Sok szó esik a sízésre való FELKÉSZÜLÉSRŐL, de van amiről kevés. Kétségtelen, hogy a sízés erőnlétet igényel. Ha az ember ezt a sízéshez magával hozza, "duplán kifizetődik" a síszabadság, a felkészült ember szlogenje "fitten a sízésnek".

Kevés szó esik azonban azokról, (és már-már másodrendű "sípolgároknak" számítanak egyesek szemében), akiknek nincs idejük vagy kedvük az otthoni gimnasztikázásra, s egyenesen az "irodából" indulnak a síszabadságra.

Fontos!

Nem bűn felkészületlenül eljönni. Így is szabad. Semmi félelem, csak egy kicsit másképpen kell viselkedni. Az ő esetükben nem érvényes a mondás, "fitten a sízésnek". Ő lassabban kezdjen, több szünetet tartson, kevesebb hosszú menetet csináljon, és az erőnlét meg fog jönni. Az ő mondása: "fitten haza".

A bemelegítésről (ez egy gyakran félreértett fejezet!)

Sok síelő megmosolyogja a kisebb - nagyobb csoportokat, (vagy egyéneket), akiket egy nagy hangú ember (oktató) ugráltat, miközben ők már siklanak is.

Tény, ha túlzásba viszi valaki, elveszhet a lényeg, (sízni jöttünk, nem pedig gimnasztikázni). DE! A hidegindítás nemcsak a motornak, hanem a testünknek sem tesz jót, a világbajnokok is bemelegítenek. Bemelegítve többet teljesítünk, biztosabban haladunk, kevesebbet görcsölünk, és jobban élvezzük a lesiklást.

Az első kanyarokat lassabban és könnyedén végezzük, a már ismert, már biztosan tudott "lendületekkel". Eredmény: önbizalom, és "meleg" síizmok. A napszak meghatározza az erőnlétet. 10:00 és 11:30 között nagy teljesítmény lehetséges. 14:00 órakor is. Azután már csökken a teljesítő képesség, a balesetek gyakoribbak. A pálya alján döntsük el, hogy ez volt az utolsó, és nem, hogy majd ez lesz az utolsó.

Az esésről egy kis kiegészítés

Ritkán fordul elő, hogy meg tudjuk tervezni az esés helyét és hogyanját, az jön, mint derült égből a villámcsapás. Mit rögzítsünk?

Minden idegszállal arra törekedni, hogy a térdeinket nyújtott helyzetbe hozzuk, (jobban old a kötés), és a lábakat egy blokkba szorítsuk. Csípőtáji izmokat megfeszíteni, (feszült izom kevésbbé sérülékeny). A csúszásnak (főleg kezekkel) nem ellenállni, az óriási erőknek úgysem tudunk ellent tartani.


Kanyarsí tanfolyamok


vissza© Copyright, Kanyarsiklub, 2004