ROVATOK

   Síutak                            

   Cikkek                           

   Sítanulás                       

   Freeride                        

Kreischberg embléma
jégből faragva


RatrakPályagépek

A lánctalpasok (ratrak) előkészítik a pályákat, hogy élvezettel sízhessünk. De a sízők gondtalan tartózkodására nézve ezek igen veszélyes gépek

Előrelátó haladás

A sízőknek előrelátóan kell haladniuk, és mindig gyorsan ki kell tudniuk térni. A vészmegállás fontosabb, mint a vész-elszáguldás. Gyorsabb haladásnál a fékező hóekével tudunk megállni. Nagyobb tempónál többnyire csak akkor tudunk megállni, ha a jégkorongozókhoz hasonló mozdulattal mindkét lécet keresztbe fordítjuk (hoki megállás).

Megállni, figyelni

Különösen nagy veszélyforrások a pályák találkozásai és a sízők becsatlakozási pontjai a pályákra. Ezek előtt meg kel állnunk, vagy legalább a tempót erősen csökkenteni kell, hogy a másik pályán haladókat jól láthassuk.

A síző saját gondossága

A lánctalpasnak néha a sízés idején és rosszabb időben is dolgoznia kell. A lánctalpas vezetőjének a sízőkkel szembeni felelősségétől függetlenül a sízőnek is mindig szem előtt kell tartania, hogy a lánctalpas nehezen irányítható és vezetőjének nincs mindig lehetősége körben kilátni.

Távolságot tartani

A felismerhetően üzemelő lánctalpashoz ne menjen közel a síző. A biztonságos távolság jó látási viszonyok között hátul illetve elől tizenöt, oldalt három méternél nem lehet kevesebb.

Nem ráragadni

Csak ha a jó látási viszonyok lehetővé teszik a távolság betartását, akkor szabad a lánctalpas után lemenni. A gép hirtelen megállhat. Jó síző soha nem akaszkodik a lánctalpasra.

A pálya-lánctalpas nem mindig látható

A lánctalpasnak nem belátható terepeken is kell dolgozniuk, és ezért hirtelen felbukkanhatnak a síző előtt; ennek megfelelően csak előrelátóan haladjunk.

A lánctalpasok megcsúszhatnak.

A meredek lejtőn a lánctalpas is megcsúszhat. Az alatta haladó sízőnek ezt gondosan szem előtt kell tartani, és bő távolságot kell hagynia.

Lánctalpasnak van elsőbbsége

Nem a lánctalpasnak kell a sízőt elengedni, hanem fordítva. Ezért a sízőnek mindig meg kell bizonyosodni arról, merre halad és hogy nem változtat-e irányt. Szűk helyeken jobb megállva kivárni, míg elmegy.

Észrevehetővé tenni magunkat

Ha a síző - esetleg, mert elesett vagy megsérült - nem tud gyorsan elég helyet engedni a lánctalpasnak, jelzést kell adnia, hogy a vezető észrevegye. Ha kell, a többi, közelben lévő sízőnek is kell a vezetőt figyelmeztetni.


Repárszky László
Állami vizsgás síoktató
A Kanyarsí Klub Magyarország alapítója
E -mail: info@kanyarsiklub.hu
Mobil: 30 907 1872
Sítanfolyamok oldal


vissza
© Copyright, Kanyarsiklub, 2004