Kanyarsí Magazin


Kreischberg embléma
jégből faragva


Szép síelés


A SÍZNI TANULÁS SZAKASZAI

A tanulás szakaszosan történik. Vannak alaki szakaszok (a fa növekedése), és vannak teljesítmény növekedési szakaszok, (a fa vastagodása). A sítanár az alakítási és teljesítmény szakaszokat tudatosan, sok figyelemmel és türelemmel osztja be.

A mozgás hamar és erősen rögzül. Az átlagos síelő naponta 1000 - 2000 lendületet végez, ezért a hibák nagyon stabilak lesznek. Síoktatóval tanulva sok csalódástól kímélhetjük meg magunkat.

Durva összehangolás

Mozgási tapasztalatok gyűjtése, lehetőleg röviden, koncentrált gyakorlatokkal. A mozgás még pontatlan, és mindíg más. A tanuló tudja, ha a mozgás sikerült, de szinte alig tudja, hogy hogyan ment az végbe. A mozgás javul, ha a tanuló abban a helyzetben van, hogy megérzi, amit a tanár neki elmagyarázott és bemutatott és mozgásképként maga előtt lát. A finom programozás most még nem lehetséges.

Finom összehangolás

Az erők a részmozdulatok és mozgási fázisok kezdenek jobban együttműködni. A tanuló a mozgást egyre inkább meg tudja érteni. Vannak még zavarok: haladási hibák, elfáradás, problémák, rossz időjárási körülmények, rossz látási viszonyok, jeges pálya, rossz hó, idegfeszültség a mozgást ismét leronthatja.

Gyakorlás, stabilizálás változatos körülmények között

Az erők, részmozdulatok és mozgási fázisok már összehangoltabbak. Fontos, hogy ne a hibákat, hanem a helyes mozgást járassuk be. Ehhez a sítanár jelenléte nélkülözhetetlen. A helyes mozgás öröme a sízés élvezetének nagy része. A helyes mozgás egyfajta garancia a biztonságra és arra, hogy jól és gyorsan tudjunk alkalmazkodni a haladási körülményekhez.

Stabilitás - sterilitás

A haladási kilométerek gondolkodás nélküli letekerése a stabilitást sterilitássá változtathatja. Ezért az oktató a gyakorlási és haladási körülményeket tudatosan választja, és állandóan variálja a terepet, a tempót, a technikát, a sugarakat és ha mód van rá, a havat.

Ha igényes vagy dolgaidban, légy igényes a sízésban is. A Kanyarsí Klub az igényesen síelők partnere!


Sítanfolyamok

vissza© Copyright, Kanyarsiklub, 2004